top of page
  • Writer's pictureOlga Mijic

Fotka za pet sa mobitelom





Kako iskoristiti ovo vrijeme "zatoceništva" a izvuci najbolje?! Fotografirajte svoje najdraze,sebe,sve skupa i zabavite se. Ja cu vam dati par savjeta i trikova kako da izvucete što bolje rezultate.

Da bismo dobili dobru fotku treba nam puno više toga od jednostavno kvalitetne kamere. Istina je da je i tehnologija kojom baratamo isto tako važna, no nije sve u njoj. Ipak, uz pomoc nekoliko savjeta, trikova svatko od nas tko barem malo ima smisla za fotografiranje može napraviti fotke koje su puno više od obicnih.

Najcesce mi se žale roditelji koji mi dovode djecu na fotografiranje da djeca cim vide mobitel ili aparat odbijaju pozirati.Jasno kad je fokus na tome da budu mirni ili jos gore da poziraju i daju kiseli osmijeh.Djeca stvore otpor i dolazi do frustracija.

Nadam se da ce vam pomoci moji savjeti i da cete uspjeti dobiti ono što ste zamislili a što je najvažnije da cete u procesu svi uzivati.



  • Male bebice je najbolje slikati ujutro, nahranjene i dok su "punih baterija". Nek je prostorija uvijek malo zagrijanija, sve pripremite unaprijed, od robice, rekvizita,šuškalica za dozivati bebu.

  • Vrlo slicno je i pravilo za stariju djecu. Priprema je sve. Ja svoje najcesce slikam neposredno iza spavanja, jutarnjeg ili poslijepodnevnog, pripremim im set i dovedem ih na gotov cin, tada im je jos dodatno zanimljivije jer nisu vidili do tad o cemu se radi(savjet je da nisu tu u procesu slaganja seta)

  • Što se tice garderobe i tu je jednostavnost kljucna, što manje stvari koje odvlace pažnju, jednobojne majice, bez ikakvih uzoraka, što manje boja to bolje, ja se vodim pravilom da imaju max 3 boje na sebi. Cilj nam je da sve što odvlaci pažnju sa samog modela sklonimo

  • Cesto je fotografija privlacnija oku ako osoba nije u centru fotografije nego na trecini. Mnogi fotoaparati i mobiteli imaju opciju za ukljuciti onu "mrežicu" da vam je lakše vidjeti gdje je trecina.

  • Vecina aparata ima po tvornickim postavkama ukljucen blic, no bolje ga je ugasiti ako je osvjetljenje dobro. Ako ste kod kuce, radije iskoristite svjetlo koje ulazi kroz prozor, a vani, tijekom dana, najcešce uopce nema potrebe za blicom. Naprotiv, mogao bi vam pokvariti fotografiju.

  • Ako želite u fotografiju unijeti dušu i onaj posebni dodir, prilikom fotografiranja fokusirajte se na oci dijeteta. Oci svake osobe, pa tako i djeteta su ogledalo duše, a fotografiranjem na nacin da su u središtu oci, ce u fokusu biti i lice.

  • Ne opterecujte se ukoliko vam takva fotografija ne uspije, praksom i vremenom svaka ce biti sve bolja. Da bi dobili dijete na fotografiranje, fotografiranje morate napraviti zabavnim! Ukoliko inzistirate na fotografiranju djeteta, dijete se najvjerojatnije nece htjeti fotografirati, a i biti ce nervozno, pa ce fotografija biti sve, samo ne onakva kakvom ste ju zamišljali.

  • Ponekad se kvaliteta fotografije ne odreduje opremom za fotografiranje. Fotografija može ispasti savršeno cak i ako fotografirate nekom starom opremomili mobitelom.. Zato fotografirajte sa bilo cime, što god imate, jer dobar fotoaparat ne znaci i dobra fotografija, bitno je da znate fotografirati.

  • Ukoliko želite kvalitetnu fotografiju, obratite pozornost na kut snimanja, svjetlu i kompoziciji. Idealno vrijeme za fotografiranje je kada god ste vani. Uhvaceni svakodnevni trenuci cine predivne uspomene kada djeca odrastu, zato fotografirajte što više.

  • Za dobru djecju fotku bilo bi dobro kada bi se spustili na djecju razinu, tako da sjednete na pod ili da kleknete. Na taj nacin cete dobiti izvrsnu fotku, na kojoj ce vaše dijete biti u samom fokusu.

  • Nije potrebno da se pozira kod svakog fotografiranja!

  • Fotkajte uvijek kada uhvatite dobar trenutak, jer su najcešce najbolje fotografije one u kojima se ne pozira. Fotografirajte dijete kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti i stvorite drage uspomene. I pobogu ne silite ih da se smiju,vec ih kroz razgovor necim smiješnim zaista nasmijite.

  • Kod fotografiranja isprobavajte razne nove nacine, poput dodavanja rekvizita u fotografiju. Dodavanjem rekvizita cete razveseliti i dijete i oraspoložiti ga za slikanje, a možete mu dati prijedlog da i ono samo odabere što bi htjelo, cime ce se automatski htjeti fotografirati.

  • Neka vam fotografiranje bude zabava i igranje.Ako imate dijete koje voli odredeni crtani,udovoljite mu i slikajte ga kao da je on glavni junak tog crtica.

  • Djecje nožice, rukice, nosic ili oci, su dijelovi tijela kojima se roditelji dive i žele ih imati za uspomenu. Zato se usredotocite na fotografiranje tako da je taj dio tijela koji želite ovjekovjeciti, u fokusu fotografije.

  • Mislim da treba spomenuti i obradu,kod obrade nemojte pretjerivati,ako treba podesite osnovne stvari,kao npr crop,kontrast,svjetlost,balans bijele...Imajte uvijek na umu da je "manje više".

  • I posljednje al jednako vazno,pozadina.uvijek birajte"mirne" pozadine.Monotone,jednobojne.

To moze biti zid u kuci,moze biti deka,plahta,vani uvijek razmišljajte što previse odvlaci pozornost.

Pripremiti prostor gdje ste zamislili fotografirati,maknuti sve što odvlaci pozornost,pripremiti robu

koja ne "vrišti bojama" Ako imate manju djecu pripremiti mito koje im ponudite ako zatreba :)




Opustite se i dobro se zabavljajte.Hvatajte promjene kod djece jer nam se mjenjaju na oci.

Kod fotografiranja djece cilj je uhvatiti što više spontanih trenutaka, jer to daje autenticnost fotografiji. Zato naucite biti brzi i spretni.Naoružajte se strpljenjem cekajte i škljocajte kako bi uhvatili trenutak i zauvijek ga sacuvali. Ja vam danas uz tekst nudim i moje fotografije iz mobitela.Da vas uvjerim da nije sve u profi aparatu.Želim vam dobro svjetlo,veselu djecicu i vama strpljenja i volje <3

Cuvajte se i #ostanidoma




214 views0 comments

Recent Posts

See All

Cekanje

bottom of page